Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Irina Loghin, supranumită „Regina muzicii populare”...

ro

19 Feb, 2015 09:09 3070 Marime text
Irina Loghin, căsătorită cu fostul campion la lupte greco-romane, Ion Cernea, și mamă a doi copii, este o renumită interpretă de folclor românesc. Astăzi, artista împlineşte vârsta de 76 de ani.
 
Irina Loghin a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă din Ploieşti şi pe cele ale Şcolii de Artă din Bucureşti. Muzical a debutat în 1963, când a fost admisă în Ansamblul Ciocârlia. Patru ani mai târziu, a format primul și cel mai iubit dialog muzical folcloric alături de Benone Sinulescu, cei doi artiști bucurându-se de un succes greu de egalat.

În 1982, Elena Ceauşescu i-a interzis cântăreţei să mai susţină concerte sau să mai imprime discuri. De abia în 1990, Irina Loghin şi-a reluat cariera.

Prin Decretul nr. 1122 din 19 decembrie 1967 al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, artistei Irina Loghin i s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a, „pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică”. În 2005, a fost desemnată „Cea mai iubită voce a României" în cadrul Galei Zece pentru România.  

Cu o bogată activitate concertistică, Irina Loghin a cântat o lungă perioadă de timp și în străinătate. Este considerată una dintre cele mai valoroase voci ale României, iar de-a lungul anilor, a câştigat admiraţia a milioane de români.

Sursa foto: eartist.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii