Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 25 noiembrie, Alfred Nobel patenta dinamita

ro

25 Nov, 2014 00:00 2848 Marime text
Numit de Victor Hugo "cel mai bogat vagabond al Europei", datorită pasiunii pentru călătorii, Alfred Nobel, în decursul vieţii, a deschis fabrici şi laboratoare în peste 20 de ţări, lucrând intens la invenţiile sale. Astăzi, se împlinesc 147 de ani de când cercetătorul a patentat una dintre cele mai importante şi cunoscute invenţii ale lumii - dinamita.
 
Nobel intuieşte importanţa explozibililor în diverse domenii de activitate şi începe o serie de experimente şi combinaţii. Doreşte să folosească nitroglicerina ca exploziv, însă cercetările sale au urmări dramatice. Explozia din anul 1864, de la propria fabrică de explozibili din Stockholm, duce la moartea a cinci oameni, printre aceştia numărându-se şi fratele său, Emil, mezinul familiei. Profund afectat, îşi propune să dezvolte un exploziv sigur şi îşi continuă experimentele într-o zonă fără aşezări umane.  

La trei ani de la tragicul eveniment, pe 25 noiembrie 1867, Nobel îşi brevetează invenţia sub denumirea de dinamită, ce provine din grecescul "dynamis", tradus prin "putere". Primele demonstraţii au avut loc în mina Redhill din Surrey şi au depăşit orice aşteptări. Dinamita, mai uşor de transportat decât nitroglicerina pură, cu o putere de explozie considerabilă, a fost folosită în industria minieră, la construirea drumurilor şi tunelelor prin munţi. Deoarece reducea costurile aruncării în aer a blocurilor de piatră, dinamita l-a transformat pe Nobel într-un om bogat. Potrivit declaraţiilor sale, când a descoperit dinamita, cercetătorul nu s-a gândit că va fi folosită şi în scopuri militare.

În anul 1895, în cadrul Clubului Suedezo-Norvegian din Paris, Alfred Nobel anunţa crearea premiului care îi va purta numele. Inventatorul a luat decizia de a transforma veniturile sale într-un fond de lichidităţi, din care, anual, să fie răsplătite marile realizări în ştiinţă.

Sursa foto: Wikipedia

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii