Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:32 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 18 octombrie, cel mai cotat alpinist român...

ro

18 Oct, 2014 00:00 2597 Marime text
În urmă cu opt ani, pe 18 octombrie, alpinismul românesc a înregistrat o perfomanţă de excepţie. Cel mai cotat alpinist român, Constantin Lăcătuşu, a escaladat, în premieră, cel mai înalt vârf din masivul Tsartse-Mukut Himal, regiunea Dhaulagiri.
 
Constantin Lăcătuşu, plecat în expediţie cu doi alpinişti germani, Goetz Wiegand şi Frank Muetzner, a ajuns primul în vârf şi a câştigat astfel dreptul să îi dea un nume. Vârful se numeşte Peak Europa, după cum l-a botezat românul. „Am ajuns acolo primul, urmat la 15 minute de Frank şi la circa 25 de minute de Goetz. Aveam dreptul să dau un nume acestui vârf, încă necălcat de nimeni până atunci. L-am botezat Peak Europa. Frank şi Goetz au fost de acord, şi aşa a rămas“, declara alpinistul român, la întoarcerea în ţară.

Despre Constantin Lăcătuşu

Originar din Piatra Neamţ, Constantin Lăcătuşu este alpinist, geolog şi cameraman. A absolvit Facultatea de Geologie din Bucureşti. Pentru Lăcătuşu, excelenţa reprezintă un stil de viaţă. Potrivit Wikipedia, este singurul român care a cucerit cele mai înalte vârfuri din toate continentele.
Pe parcursul vieţii, a primit numeroase premii şi distincţii. În 1994, i-a fost decernat Trofeul Fair-Play din partea Comitetului Olimpic Român, pentru o acţiune de salvare din Everest, iar în 1999, a fost desemnat Cel mai bun sportiv al anului, alături de Gabriela Szabo.
Pentru filmele sale documentare, precum „Regina Everestului“, „Alaska“ şi „Ţara Şerpaşilor“, a obţinut premiile ATPR, în 1996, 1998 şi 1999. În prezent, înfiinţează cluburi de alpinism şi este membru al mai multor fundaţii de profil.
 
Sursa foto: www.lacatusu.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii