Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:57 15 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 18 februarie, Martin Luther, cunoscut pentru reformele sale...

ro

18 Feb, 2015 00:00 1086 Marime text
Martin Luther, pastor şi doctor în Teologie, ale cărui reforme au dus la înfiinţarea Bisericii Evanghelice-Luterane, s-a stins din viaţă pe 18 februarie 1546, în oraşul său natal Eisleben.
 
Martin Luther s-a născut la data de 10 noiembrie 1483. Tatăl său, muncitor într-o mină de cupru, a încercat să-i asigure acestuia o bună instruire. Astfel, în 1501, Martin Luther a început studiile la Universitatea din Erfurt. Aici a citit pentru prima oară Biblia: „Această carte m-a încântat nespus şi nădăjduiam să fiu atât de norocos încât să am într-o bună zi o asemenea carte“, a spus Martin Luther, mai târziu.
 
Când avea 22 de ani, a intrat la mănăstirea Ordinului Augustin din Erfurt. Mai târziu, a frecventat cursurile Universităţii din Wittenberg, unde şi-a luat doctoratul în Teologie. În toamna anului 1517, a scris cele 95 de teze celebre în care acuza Biserica de abuz financiar, doctrinar şi religios. Deoarece dorea să încurajeze o reformă, nu o revoltă, Luther a trimis copii ale tezelor sale arhiepiscopului Albert de Mainz şi unor erudiţi.
 
Papa Leon al X-lea l-a ameninţat pe Luther cu excomunicarea dacă nu retrage cele scrise. Drept răspuns, Luther a ars în public bula papală prin care era informat cu privire la excomunicare. Mai mult de atât, a continuat să publice alte lucrări care încurajau o reformă a Bisericii, chiar şi fără consimţământul papei, care îl excomunică pe Luther.
 
Martin Luther este responsabil de traducerea în germană a ediţiei Scripturilor greceşti, aceasta numărându-se printre cele mai de seamă lucrări ale sale. Talentul de traducător al lui Luther s-a împletit cu talentul său de scriitor. Se spune că de-a lungul activităţii sale, ar fi scris câte un tratat la două săptămâni. Opera sa literară constituie un model de limbă vie şi de o oralitate cuceritoare.
 
Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii