Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 11 februarie, Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare

ro

11 Feb, 2015 10:45 1759 Marime text
La data de 11 februarie 1990, Nelson Mandela, lider al mişcării împotriva apartheidului din Africa de Sud, a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani de detenţie.
În 1989, Frederik Willem de Klerk a devenit preşedinte al Africii de Sud şi a militat la rândul său pentru desfiinţarea apartheidului. De Klerk a ridicat interdicţia instituită faţă de Congresul Naţional African, a suspendat execuţiile şi, în februarie 1990, a ordonat eliberarea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
 
Mandela şi-a ispăşit prima parte din pedeapsă la Robben Island, într-o celulă formată doar dintr-un sac de dormit şi o găleată. La începutul detenţiei, avea dreptul la o scrisoare o dată la şase luni. De la Robben Island, a fost mutat la închisoarea Pollsmoor, din Capetown, unde a stat patru ani, urmând să fie eliberat din închisoarea Victor Verster, în 1990.

În timpul celor 27 de ani de închisoare, Mandela a primit din partea guvernului numeroase oferte de a fi eliberat, fiind însă condiţionat să nu mai militeze pentru drepturile persoanelor de culoare şi pentru egalitatea rasială. A refuzat aceste oferte, iar după eliberare, şi-a continuat cauza.
Chiar şi după ce s-a retras din politică, la vârsta de 80 de ani, Mandela a continuat să se implice în diverse campanii umanitare. A fost un politician şi un activist foarte popular, fiind numit de sud-africani „părintele naţiunii”, potrivit Wikipedia.
 
La vârsta de 95 de ani, Nelson Mandela a încetat din viaţă, după o lungă luptă cu infecţiile respiratorii
 
Sursa foto: usnews.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii