Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Dem Rădulescu, o legendă a teatrului românesc...

ro

30 Sep, 2014 00:00 2755 Marime text
Originar din Râmnicu-Vâlcea, celebrul actor şi scenarist de comedie Dem Rădulescu ar fi împlinit, astăzi, vârsta de 83 de ani.

Născut pe 30 septembrie, într-o familie de negustori, la vârsta de 17 ani, Dem Rădulescu a debutat ca amator la un bal. După terminarea liceului, a frecventat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică. În anul 1956, a fost remarcat de regizorul Sică Alexandrescu în rolul banditului Rijikov, din piesa „Steaguri pe turnuri“.

Numit de regizorul Liviu Ciulei „un actor de geniu“, Dem Rădulescu a jucat în peste 50 de filme şi în zeci de piese de teatru, alături de nume importante ale scenei româneşti, precum Toma Caragiu, Ştefan Bănică sau Mircea Diaconu. În spectacolele „O scrisoare pierdută“, „Conu Leonida faţă cu reacţiunea“, „Siciliana“ a interpretat roluri memorabile.
Ca profesor la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti, datorită talentului pedagogic şi bogatei experienţe, a contribuit la formarea a zeci de tineri actori, numărându-se printre cei mai iubiţi profesori. În anul 1967, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice“, actorul român a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a.
S-a stins din viaţă în 2010, în capitală, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu. Post-mortem, a fost recompensat cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea. Datorită umorului său natural, talentului şi personalităţii excepţionale, rămâne unul dintre cei mai mari actori de comedie pe care i-a avut cinematografia românească.
 
Sursa foto: Wikipedia (Dem Rădulescu şi Sebastian Papaiani)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii