Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:39 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cea care a interpretat personajul Scarlett O’Hara în filmul „Pe aripile vântului“...

ro

05 Nov, 2014 00:00 10952 Marime text
Laureată a două premii Oscar, Vivien Leigh, actriţa care a interpretat-o pe Scarlett O’Hara în „Pe aripile vântului“, s-a născut pe 5 noiembrie 1913, în India.

Vivian Mary Hartley, pe numele ei adevărat, a avut parte de o educaţie aleasă, studiind la „Mănăstirea Inimii Sacre“, în Londra. Ulterior, tatăl său a ajutat-o să se înscrie la Academia Regală de Artă Dramatică.

Considerată de poetul John Betjeman „esenţa femeii britanice, Vivien Leigh, de-a lungul celor 30 de ani de carieră, a interpretat roluri variate. Datorită primelor sale interpretări, Leigh s-a bucurat de succes în Regatul Unit, însă a rămas necunoscută în restul lumii până la premiera filmului „Pe aripile vântului”. În anul 1939, revista New York Times a scris: „Domnişoara Scarlett, interpretată de Leigh, a justificat căutarea. Ea este, de asemenea, perfect proiectată pentru acest rol de artă şi natură, în care alte actriţe ar fi de neconceput”.

A obţinut Oscarul pentru două dintre rolurile sale, respectiv Scarlet din „Pe aripile vântului” şi pentru rolul lui Blanche DuBois, din ecranizarea piesei „Un tramvai numit dorinţă”. A primit şi un Tony pentru „cea mai bună actriţă într-un rol principal dintr-un musical”.

A colaborat cu Laurence Olivier, cel de-al doilea soţ al ei, cu care a fost căsătorită din 1940 până în 1960. Povestea de dragoste cu Laurence Olivier a încântat Hollywood-ul. Despre ea, regizorul George Cukor declara că era „stânjenită de frumuseţea sa”, actriţa mărturisind la rândul ei: „Mie îmi pasă numai de interpretare, cred că frumuseţea poate fi un mare handicap”.

Afectată de tulburare bipolară, a ajuns să fie cunoscută drept o persoană dificilă. După multe suişuri şi coborâşuri, tuberculoza, care i-a fost diagnosticată încă din anii '40, a atacat-o. Vivien Leigh s-a stins din viaţă în anul 1967.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii