Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că..... Astăzi se celebrează Ziua mondială a vămilor

ro

26 Jan, 2019 00:00 1106 Marime text
Ziua mondială a vămilor se marchează din 1983 şi se celebrează anual, la 26 ianuarie, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), fondată în 1952, scrie agerpres.ro.

Pentru anul 2015, Organizaţia Mondială a Vămilor a ales să promoveze comunicarea sub sloganul ''Managementul integrat al frontierelor - o abordare inclusivă pentru conectarea părţilor interesate''. Modelul global de management al frontierelor este un instrument important pentru protejarea securităţii interne a statelor şi, în special, pentru prevenirea şi depistarea imigraţiei ilegale şi a infracţiunilor conexe, precum şi a altor infracţiuni transfrontaliere.

Managementul integrat al frontierelor este un concept care urmăreşte cooperarea dintre agenţii pentru managementul frontierelor (poliţia de frontieră, vama, poliţia, securitatea naţională şi alte autorităţi competente) şi cooperarea internaţională; coordonarea şi coerenţa activităţilor statelor membre, ale instituţiilor şi altor organisme ale Organizaţiei Mondiale a Vămilor.

În 1994, Consiliul de Cooperare Vamală a fost transformat în Organizaţia Mondială a Vămilor, care are, în prezent, 179 de membri, între care trei sferturi reprezintă ţările în curs de dezvoltare. Aceste state membre sunt responsabile pentru gestionarea a mai mult de 98% din comerţul mondial.
Statele membre ale organizaţiei se asociază, organizând acţiuni care să promoveze dezvoltarea comerţului internaţional.

România a aderat la Organizaţia Mondială a Vămilor în 1969, devenind datorită poziţiei strategice un important membru al OMV.

Priorităţile activităţilor vamale vizează facilitarea globalizării comerţului şi elaborarea unor convenţii internaţionale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia. Se impun verificări amănunţite ale bunurilor individuale şi ale companiilor care trec prin vămi. Agenţii vamali duc o luptă acerbă împotriva traficului ilegal. 

Ziua Mondială a Vămii constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume şi a valorificării rolului ''vămii' în facilitarea şi securizarea comerţului mondial. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii