Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, Regele Mihai I al României sărbătoreşte... (galerie foto)

ro

25 Oct, 2014 00:00 1936 Marime text
Fiul Regelui Carol al II-lea şi al Reginei Elena, Regele Mihai I al României s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia. Astăzi, împlineşte venerabila vârstă de 93 de ani. În aceste zile, la Sinaia şi Bucureşti, au fost organizate mai multe evenimente dedicate aniversării Regelui Mihai.

Regele Mihai este stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul III al Reginei Elisabeta a II-a. După moartea bunicului său, Ferdinand, când avea şase ani, în anul 1927, a devenit Rege al României. Deoarece era minor, a fost tutelat de o Regenţă, condusă de Principele Nicolae al României.

După întoarcerea Regelui Carol al II-lea, a primit titlul de „Mare Voievod de Alba Iulia“. A beneficiat de o educaţie aleasă, următorul deceniu fiind marcat de exilul mamei sale, pe care nu putea să o vadă decât câteva săptămâni pe an, la Florenţa.

Pe 6 septembrie 1940, Carol al II-lea abdică şi părăseşte ţara, iar Mihai redevine Rege. În ciuda refuzului Mareşalului Antonescu, pe 23 august 1944, Regele hotărăşte trecerea României în tabăra aliaţilor tradiţionali. Începând cu 1944, se opune instaurării autorităţilor comuniste - greva regală fiind apogeul încercărilor, Regele Mihai refuzând să semneze decretele guvernului. La data de 30 decembrie 1947, sub ameninţări, Regele Mihai a fost obligat să abdice, iar în aceeaşi zi, a fost proclamată Republica Populară.

În exil, Regele Mihai şi-a întemeiat o familie cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, cu care are cinci fete. Până la finalul anului 1948, au locuit lângă Florenţa, în locuinţa Reginei Elena, iar din 1949, la Lausanne, unde se naşte prima sa fiică, şi apoi în Anglia. Ulterior, s-au mutat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Geneva, iar din 2004, locuiesc la Aubonne, în Elveţia.

La trei ani după Revoluţia din 1989, prin care a fost înlăturat guvernul comunist, noul guvern i-a permis Regelui Mihai să revină în ţară, pentru a participa la prăznuirea Sfintelor Paşti, fiind întâmpinat de populaţie cu o simpatie deosebită.

Regele Mihai a militat şi pentru intrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. A încurajat respectarea drepturilor omului, păstrarea culturii naţionale, dezvoltarea economiei de piaţă, consolidarea statului de drept şi a democraţiei.

Sursa foto: www.timpul.md
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii