Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, maestrul Gheorghe Dinică ar fi împlinit 81 de ani (video)

ro

01 Jan, 2015 00:00 3226 Marime text


Unul dintre cei mai importanţi actori români, Gheorghe Dinică - diplomat, inegalabil, unic - ar fi împlinit, astăzi, vârsta de 81 de ani.
Deşi maestrul s-a născut chiar în ziua de Crăciun, pentru a amâna cu un an stagiul militar, părinţii au hotărât să-l înregistreze la primărie după Anul Nou, astfel în certificatul de naştere al actorului figurează data de 1 ianuarie 1934.

Manifestându-şi interesul pentru actorie încă de tânăr, Gheorghe Dinică a urmat cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în anul 1961 şi a debutat în filmul „Străinul”, interpretând roluri în peste 60 de filme („După-amiaza unui torţionar”, „Filantropica”), în piese de teatru („Tache, Ianke şi Cadâr”, „În numele trandafirului”), dar şi în seriale TV („Inimă de ţigan”). Gheorghe Dinică a interpretat numeroase personaje negative, motiv pentru care Horațiu Mălăele l-a supranumit: „cel mai mare << rău >> al cinematografiei româneşti".

În decursul carierei, a colaborat cu cei mai importanţi regizori români, precum Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Lucian Pintilie, Nae Caranfil. De asemenea, a lansat mai multe albume muzicale, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, printre acestea numărându-se „Cântece de petrecere”, „Romanţe”, „Parol că te iubesc”.

Pentru activitatea sa extraordinară, Gheorghe Dinică a fost distins cu numeroase premii, mai ales de către Uniunea Cineaştilor din România. În 2002, a fost ales membru de onoare al societăţii Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale”, în 2006, premiul pentru întreaga activitate la Festivalul T.I.F., în 2008, a primit titlul Doctor Honoris Causa, acordat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”.

Maestrul Gheorghe Dinică s-a stins din viaţă la vârsta de 75 de ani, la Spitatul Floreasca din Bucureşti, unde era internat. A fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiştilor.

Sursa foto: www.academytv.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii