Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:55 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc şase ani de la moartea maestrului Ion Dolănescu (video)

ro

19 Mar, 2015 00:00 2763 Marime text
Astăzi, se împlinesc şase ani de la dispariţia cântăreţului de muzică populară Ion Dolănescu. Artistul s-a stins din viaţă pe 19 martie 2009, în urma unei afecţiuni cardiace. Avea 65 de ani. Mii de oameni l-au însoţit pe ultimul său drum.
 
Ion Dolănescu s-a născut pe 25 ianuarie 1944, în Perşinari, Dâmboviţa, într-o familie numeroasă. A debutat la 18 ani, potrivit Wikipedia, la Casa de Cultură din Târgovişte. În 1966, a absolvit Liceul „Ienăchiţă Văcărescu" din acelaşi oraş şi a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă. În 1966, devine solist la ansamblul „Ciocârlia".
 
Ion Dolănescu a înregistrat, de-a lungul carierei sale, nu mai puțin de 50 de albume, pe discuri de vinil și CD. Multe melodii le-a interpretat în duet cu Ionuț Dolănescu și cu Maria Ciobanu. De asemenea, a colaborat și cu Ionela Prodan şi Elena Merișoreanu.
 
„Dumnezeu mi-a dat acest har de cand eram un copil. Cam la trei-patru case de noi stătea şeful de post şi nevasta lui făcea pâine la cuptor şi mă punea să-i cant. Aveam trei ani atunci şi nu ştiam decât o strofă dintr-un cântec. Dar îi spuneam că, dacă nu-mi face o pâine a mea, nu cânt. Şi-mi cocea o pâinică, iar eu îi cântam", declara artistul cu ceva timp în urmă.
 
Melodiile populare, de pe­tre­cere, de dor şi de dra­goste lansate pe parcursul carierei au încântat publicul care umplea sălile de spectacol. Dintre piesele marelui artist, amintim „M-am născut lângă Carpaţi”, „De când sunt pe-acest pământ”, „Gorjule, grădină dulce”, „Neuitata mea, Maria”, „Pe sub dealul cu izvorul”, duet cu Maria Ciobanu.
 
Pe 7 februarie 2004, Ion Dolănescu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, a fost căsătorit cu Iustina Băluţeanu, iar apoi cu interpreta Maria Ciobanu, care i-a dăruit un fiu, Ionuţ Dolănescu. La rândul lui, acesta s-a remarcat datorită talentului muzical. Căsătoria cu Maria Ciobanu s-a încheiat cu un divorţ. În 1975, Dolănescu devine tatăl lui Dragoş Carlos, a cărui mamă este Margarita Valenciano, din Costa Rica.
 
Sursa foto: stiriacasa.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii