Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:01 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 71 de ani de la moartea pictorului Octav Băncilă

ro

03 Apr, 2015 11:58 825 Marime text
Pictorul realist român Octav Băncilă s-a stins din viaţă pe 3 aprilie 1944, la București.
 
Potrivit Wikipedia, a fost fiul lui Vasile Băncilă şi al Profirei, născută Neculce. Rămas orfan la vârsta de patru ani, Octav Băncilă a copilărit în casa surorii sale mai mari, Sofia, căsătorită cu unul dintre fondatorii revistei „Contemporanul”.
 
A urmat școala primară şi două clase la Liceul „Ștefan cel Mare”, apoi, în 1887, s-a înscris la „Școala de Arte Frumoase” din Iaşi. Între 1894–1898, şi-a continuat pregătirea profesională „Academia de Arte Frumoase” din München.
 
După întoarcerea în ţară, a început o intensă activitate de creaţie. În acest sens, a deschis prima expoziţie personală într-o sală a Teatrului Naţional, unde a expus în jur de 100 de lucrări. În perioada 1908-1935, Octav Băncilă şi-a prezentat lucrările în cadrul unor expoziții deschise la Iaşi şi Bucureşti.

În majoritatea tablourilor sale, artistul a redat trăsăturile fizice şi spirituale ale omului simplu, din popor. De asemenea, răscoalele din 1907 i-au inspirat 15 lucrări, dintre care amintim: „Execuția”, „Recunoașterea”, „După răscoale”. A înfățişat şi alte laturi ale vieții țăranilor, legate de muncă. Opera sa cuprinde şi portrete, peisaje, flori şi naturi statice.
 
Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii