Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 58 de ani de la moartea sculptorului Constantin Brâncuşi

ro

16 Mar, 2015 09:31 1553 Marime text
Pe 16 martie 1957, Constantin Brâncuşi, cel care a schimbat percepţia asupra sculpturii şi a artelor, s-a stins din viaţă, la 81 de ani, fiind înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris. Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Franceze şi a rămas cunoscut ca unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului XX. 

Al şaselea fiu al lui Radu Nicolae şi al Mariei, Brâncuşi a avut parte de o copilărie marcată de perioade lungi petrecute în ateliere şi prăvălii. Primul său eveniment internațional a avut loc în 1906, când a expus la Salonul de Toamnă de la Paris trei lucrări în piatră: „Copilul“, „Orgoliu“ și „Portretul lui M. G. Lupescu“.

Brâncuşi a iubit sculptura, care necesită, spunea el, „o confruntare nemiloasă între artist şi materialele sale“. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Importanţa acordată luminii şi spaţiului reprezintă o trăsătură caracteristică a creaţiei sculptorului român.

Brâncuşi este autorul trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, din care fac parte lucrările „Coloana Infinitului“, „Poarta Sărutului“ şi „Masa Tăcerii“. 
 
Sursa foto: financiarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii