Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej

ro

19 Mar, 2015 14:51 1964 Marime text
Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a stins din viaţă pe 19 martie 1965, la București, după o luptă cu cancerul. A fost liderul comunist al României din 1948 până la moartea sa şi Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965.
 
Deşi s-a spus că a murit de cancer la ficat, au existat numeroase zvonuri cu privire la o iradiere intenționată a liderului comunist în timpul ultimei vizite la Moscova, ca urmare a politicii sale tot mai independente. Nici până în prezent nu se cunoaşte adevărul cu privire la moartea lui Dej.
 
S-a născut într-o familie de muncitori. Potrivit Wikipedia, învățământul gimnazial l-a urmat la Moinești. S-a calificat în meseria de electrician, iar apoi a lucrat la CFR.
 
Gheorghe Gheorghiu-Dej a fost arestat între martie 1933 si august 1944, ca urmare a rolului jucat în organizarea grevei de la Atelierele Grivița, fiind condamnat la închisoare. În august 1944, înainte de lovitura de stat, este eliberat. Un an mai târziu, este ales Secretar General al Partidului Comunist Român.
 
Dej este cel care a pus bazele Combinatului Siderurgic de la Galaţi şi a fabricilor care urmau să susţină industria grea. Pe de altă parte, este artizanul a mii de arestări şi morţi din rândul intelectualilor şi a „aşa-zişilor" duşmani ai poporului.
 
În ceea ce priveşte personală, în 1926, s-a căsătorit, la Galați, cu Maria Stere Alexe, cu care a avut două fete.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii