Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 38 de ani de la moartea actorului Toma Caragiu

ro

04 Mar, 2015 00:00 1847 Marime text
"M-am străduit de-a lungul existenţei mele să fiu un actor total. Nu ştiu dacă am reuşit, dar asta a fost obsesia mea numărul 1", cuvintele actorului Toma Caragiu. Astăzi, se împlinesc 38 de ani de la moartea sa.
 
Toma Caragiu s-a stins din viaţă în mod tragic, sub dărâmăturile blocului din Bucureşti unde locuia, în urma cutremurului din 4 martie 1977. În cinstea lui, teatrul din Ploieşti îi poartă numele, iar în centrul oraşului se găseşte un bust al actorului.
 
Despre Toma Caragiu
 
Toma Caragiu s-a născut pe 21 august 1925. A urmat cursurile Facultăţii de Drept, însă, după cum a mărturisit mai târziu, "şarpele scenei îmi muşca mereu din inimă". Împlinindu-şi visul, urmează cursurile de la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, în paralel cu Dreptul.
 
Înfiinţează Brigada culturală Prahova care, pe lângă alte activităţi artistice, are şi un nucleu de teatru. La data de 1 februarie 1949, instituţia devine Teatrul de Stat din Ploieşti, iar Toma Caragiu, la 28 de ani, a ocupat funcţia de director al teatrului, pe care o va deţine timp de 12 ani. 
 
După debutul pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, va spune peste câţiva ani: "Teatrul m-a chemat cu toate corurile lui de sirene". În trupa teatrului constănţean o cunoaşte pe Maria Bondar, care-i va deveni soţie în anul 1952. Mariajul se termină cu un divorţ. A fost căsătorit şi cu actriţa Elena Caragiu, însă nici această căsnicie nu a funcţionat.
 
Actorul a avut o bogată activitate în teatru, televiziune şi film, interpretând roluri în comedii, dar şi în drame. Dintre filmele în care a jucat amintim "Actorul şi sălbaticii", "Răpirea fecioarelor", "Răzbunarea haiducilor", "Haiducii lui Şapte cai", "Zestrea Domniţei Ralu", "Săptămâna nebunilor", "Operaţiunea Monstrul", "Marele singuratic". 
 
"Pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice", Toma Caragiu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în 1967. Doi ani mai târziu, în urma unui turneu cu spectacolul "D'ale Carnavalului", la Paris, în "L'Humanite", ediţia din 17 mai, se scria: "Toma Caragiu este un comic genial!".
 
Sursa foto: Wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii