Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:36 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 31 de ani de la moartea poetului Virgil Carianopol

ro

06 Apr, 2015 11:09 2209 Marime text
Poetul român Virgil Carianopol s-a stins din viaţă pe 6 aprilie 1984, la Bucureşti, la vârsta de 76 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Bellu. În semn de preţuire pentru omul şi poetul Virgil Carianopol, Biblioteca Municipală din Caracal a primit, în anul 1998, numele său.
 
În decursul vieţii, Virgil Carianopol a scris versuri avangardiste, lirică neoclasică, tradiţionalistă, ce exaltă sentimentul naţional, dar şi memorialistică. Editorial a debut în 1931, cu volumul de versuri „Flori de spini”. După şapte ani, a absolvit cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Capitală, iar pentru o perioadă, a colaborat la revista „Viaţa literară”. A publicat în diverse reviste literare ale timpului, semnând şi V. Jianu, V. Olteanu sau Vicar.
 
La scurtă vreme după instaurarea comunismului, mulţi scriitori români, printre care şi Virgil Carianopol, au fost arestaţi din motive politice, fiind anchetaţi şi torturaţi, deoarece au frecventat un cenaclu literar găzduit de sora lui Pamfil Şeicaru, considerat cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale.
 
Sursa foto: poeziile.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii