Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:08 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 177 de ani de la naşterea lui Nicolae Grigorescu

ro

15 May, 2015 09:57 676 Marime text
Nicolae Grigorescu, primul dintre fondatorii picturii române moderne, s-a născut pe 15 mai 1838, în satul Pitaru, din judeţul Dâmboviţa. A fost al şaselea copil al lui Ion şi al Mariei Grigorescu.
 
După moartea tatălui său, s-a mutat în Bucureşti, la o mătuşă, unde a fost ucenic la atelierul pictorului ceh Anton Chladek. A executat icoane şi picturi murale pentru biserici, apoi, la intervenţia lui Mihail Kogălniceanu, a primit o bursă de studiu la Şcoala de Belle-Arte din Paris.
 
Grigorescu a slujit pictura și, prin intermediul ei, identitatea românească. De-a lungul întregii vieți, a manifestat o nevoie acută de a călători, fiind mereu în căutarea inspirației. Grigorescu a participat şi la Războiul de Independenţă din 1877-1878 ca pictor de front, realizând numeroase desene şi schiţe, ce au stat la baza unor compoziţii.
 
Nicolae Grigorescu s-a stins din viaţă la Câmpina. În atelierul său, pe şevalet, a rămas neterminată ultima lucrare, „Întoarcerea de la bâlci”. Despre viaţa sa, Alexandru Vlahuţă a spus: „Viaţa lui Grigorescu o povestesc operele lui. O viaţă simplă, tăcută, ordonată, puternică, închinată toată artei lui.”

Sursa foto: Wikipedia.org (Autoportret)

Ti-a placut articolul?

Comentarii