Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 100 de ani de la naşterea cântăreţului Gică Petrescu (video)

ro

02 Apr, 2015 00:00 2814 Marime text
Cine nu a auzit celebrele melodii „Du-mă acasă, măi, tramvai!", „Fetiţe dulci ca-n Bucureşti", „Cele mai frumoase fete", în interpretarea inegalabilă a lui Gică Petrescu, unul dintre cei mai cunoscuţi şi îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară şi populară din România? Maestrul Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915, la Bucureşti. În decursul a şapte decenii de activitate artistică, a creat un repertoriu ce se remarcă prin bogăţie şi diversitate.
 
Tatăl lui Gică Petrescu, de meserie funcţionar poştal, a urmat studii superioare la Geneva, iar mama sa era o bună cunoscătoare a pianului. La vârsta de 15 ani, a urcat pentru prima dată pe scenă. A fost remarcat de compozitorul Ion Vasilescu, care l-a dus la Radio, unde a cântat cu pianistul şi dirijorul Iulian Ghindă.
 
După ce a urmat, timp de doi ani, Dreptul, a abandonat studiile juridice în favoarea muzicii, iar începând cu anul 1937, numele lui Gică Petrescu începe să se impună tot mai mult pe scena din România. De-a lungul anilor, a înregistrat cântece de muzică uşoară, romanţe, cântece populare şi de petrecere.
 
Între anii 1965-1967, a avut loc cel mai important turneu al său, pe scena celebrului music-hall „Olympia”, alături de Stela Popescu şi de Mircea Crişan. Au urmat, potrivit Wikipedia, turnee în Israel, care au fost luate cu asalt de publicul provenit din România.
 
În mai 2003, ca o recunoaştere a întregii sale cariere artistice, preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a acordat maestrului Gică Petrescu Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, artistul a fost căsătorit, timp de 34 de ani, cu scriitoarea Cezarina Moldoveanu. Dupa moartea soţiei sale, în 1989, artistul a refuzat mult timp să susţină spectacole. Ulterior, a revenit pe scena pe care o iubea atât de mult.
 
Gică Petrescu s-a stins din viaţă pe 18 iunie 2006, în capitală. Corpul neînsufleţit al artistului a fost depus pe catafalcul aflat, pentru trei ore, în foaierul Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române, unde sute de oameni au venit să-i aducă un ultim omagiu.
 
Gică Petrescu nu a fost admirat şi iubit doar de publicul din România, ci şi de personalităţile artistice din ţara noastră. „De când mă ştiu pe lume, Gică a fost «Maestrul». Era o celebritate, de la 20 de ani! Marele cântăreţ, a fost şi un excelent artist de revistă... Am jucat alături de el pe scenă în numeroase spectacole şi turnee. Din scena nu ieşea cu paşi normali, călca sacadat; publicul prindea mişcarea şi aplauda în ritmul paşilor săi”, a spus actriţa Stela Popescu despre cântăreţ.
 
Sursa foto: libertatea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii