Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Sculptorul român Ion Jalea, membru titular al Academiei Române...

ro

19 May, 2015 00:00 2206 Marime text
Sculptorul român Ion Jalea, membru titular al Academiei Române, s-a născut pe 19 mai 1887, la Casimcea, în judeţul Tulcea.
 
După ce urmează clasele primare la şcoala din sat, îşi continuă studiile la Constanţa, unde îşi manifestă dorinţa de a se dedica artelor. Continuă formarea la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, avându-i profesori pe sculptorii Frederik Storck şi Dimitrie Paciurea. Nu renunţă la studii, pe care le continuă la Paris, la Academia Julian, în atelierul lui Antoine Bourdelle.
 
Începuturile în cariera de sculptor le trasează la „Expoziţia oficială a artiştilor în viaţă" şi la expoziţiile „Tinerimii artistice". Ion Jalea este autorul mai multor statui, busturi şi compoziții alegorice. În decursul carierei, a sculptat personaje cunoscute din basmele româneşti, precum Sfarmă-Piatră, Strâmbă-Lemne, eroi legendari români, cum ar fi Dragoş Vodă.
 
Pentru talentul său, sculptorul român a fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim Marele Premiu al Expozițiilor Internaționale de la Paris şi de la Barcelona, Premiul național pentru sculptură (1941), Premiul de Stat (1957) și - în același an - titlul de Artist al Poporului.
 
De menţionat este că Ion Jalea a participat la Primul Război Mondial, unde şi-a pierdut mână stângă în luptă, fiind nevoit să lucreze toată viaţa doar cu mâna dreaptă. Sculptorul s-a stins din viaţă în noiembrie 1983.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii