Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:06 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul Vasile Alecsandri s-a născut într-o zi de 21 iulie

ro

21 Jul, 2015 14:19 1446 Marime text
Pe data de 21 iulie 1821, s-a născut poetul, scriitorul şi omul politic Vasile Alecsandri. După încercări nereuşite în domeniile medicină, drept şi inginerie, Alecsandri a plecat la Paris, unde s-a dedicat literaturii. Întors în ţară, a participat la mişcarea revoluţionară din Moldova de la 1848 şi la luptele pentru unirea Moldovei cu Muntenia, fiind trimis de Cuza în Franţa, Italia şi Anglia, pentru a determina marile puteri să recunoască dubla sa alegere.
 
Debutul ca scriitor a avut loc în anul 1840, în paginile „Daciei Literare” fiind publicată nuvela „Bucheţi”. Opera lui Alecsandri este impresionantă. Pe lângă volumele de poezii („Pasteluri”, „Doine şi lăcrămioare”), în decursul vieţii, autorul a mai scris nuvele („Balta Albă”, „O plimbare în munţi”), jurnale de călătorie, drame istorice („Cetatea Neamţului”, „Fântâna Blanduziei”), biografii, comedii („Rusalii”, „Chiriţa în provincie”), poeme istorice, teatru, dar şi pasteluri.
 
Prin traduceri ale poeziilor populare în limbile franceză, engleză şi germană, Vasile Alecsandri se numără printre primii scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă peste hotare. Datorită talentului poetului, opera lui Alecsandri rezistă trecerii timpului, răspunzând unei nevoi de armonie a sufletului omenesc.
 
În anul 1890, pe 22 august, s-a stins din viaţă, Alecsandri fiind înmormântat în grădina casei dăruite Academiei Române de către soţia poetului.
 
Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii