Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scandalul politic care a culminat cu demisia celui de-al 37-lea preşedinte al Statelor Unite...

ro

24 Jul, 2015 12:46 1781 Marime text
La data de 24 iulie 1974, Curtea Supremă de Justiţie din S.U.A. îi cerea preşedintelui american de la acea vreme, Richard Nixon, să dea toate documentele ţinute la Casa Albă procurorului însărcinat cu rezolvarea cazului Watergate.
 
Watergate este denumirea generică atribuită unui uriaş scandal politic din Statele Unite, care a culminat cu demisia celui de-al 37-lea preşedinte al Statelor Unite, Richard Nixon. Scandalul a zguduit America anilor ‘70. Totul a început cu decizia lui de a instala microfoane în clădirea Watergate, pentru a-şi spiona adversarii din Partidul Democrat. Însă cei care aveau misiunea de a planta microfoanele au fost prinşi. După investigaţie, poliţia realizează că aceştia nu erau nişte simpli spărgători, fiind demonstrată legătura lor cu Casa Albă.
 
Bob Woodward şi Carl Bernstein, reporteri la The Washington Post, încep să investigheze spargerea de la Watergate. În scurt timp, ei concluzionează că spargerea a fost un ordin politic. Cu toate acestea, Nixon câştigă alegerile din noiembrie 1973. După câteva luni, începe procesul celor implicaţi în scandalul Watergate. Pe parcursul audierilor televizate, apar informaţii legate de bani negri folosiţi în campanie, de ascultarea telefoanelor şi de activităţi secrete ale Comitetului pentru Realegerea Preşedintelui. Vicepreşedintele Statelor Unite, în contextul acestor evenimente, demisionează, sub acuzaţia de luare de mită.
După câteva luni, demisionează şi Nixon.
 
Sursa foto: www.history.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii