Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:39 22 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Ştiaţi că...? Radu Gyr, laureat al Societăţii Scriitorilor Români...

ro

02 Mar, 2015 09:36 2049 Marime text
Radu Gyr - poet, dramaturg, eseist şi gazetar român – s-a născut pe 2 martie 1905, la Câmpulung Muscel. În decursul vieţii, a fost de mai multe ori laureat al Societăţii Scriitorilor Români.

Radu Gyr, pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu, a fost membru de seamă al Mişcării Legionare şi conferenţiar la Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti. A debutat la vârsta de 14 ani, cu poemul dramatic „În munţi”, iar editorial, în 1924, cu volumul „Linişti de schituri”.

Radu Gyr a colaborat cu revistele „Gândirea”, „Gândul românesc”, „Sfarmă-Piatră”, „Revistă dobrogeană”, „Axa”, dar şi cu ziarele „Cuvântul” şi „Buna Vestire”. A scris şi poveşti pentru copii, semnând cu pseudonimul Nenea Răducu.
 
După detenţia din timpul dictaturii regale a lui Carol al II-lea, unde a fost închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, Radu Gyr a fost închis şi în timpul regimului lui Ion Antonescu.

În 1942, a publicat volumul „Poeme de război”, care a fost cenzurat. Trei ani mai târziu, regimul comunist l-a încadrat în „lotul ziariştilor”, fiind condamnat la 12 ani de detenţie politică. După ce a revenit acasă, a fost arestat din nou şi condamnat la moarte pentru poezia-manifest „Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, considerată un mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist. Pedeapsa cu moartea i-a fost comutată la 25 de ani de muncă silnică.
 
Poetul român s-a stins din viaţă pe 29 aprilie 1975, la Bucureşti. La înmormântare, potrivit unui martor ocular, singurul literat care a îndrăznit să participe şi să citească din versurile lui Radu Gyr a fost poetul Romulus Vulpescu.
 
Sursa foto: romanianstudies.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii