Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Primul scriitor din Asia care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură...

ro

07 May, 2015 00:00 1878 Marime text
Considerat "Sufletul Bengalului" şi "Profetul Indiei moderne", Rabindranath Tagore s-a născut pe 7 mai 1861, la Calcutta, într-o distinsă familie bengaleză.
 
Scriitor de succes în multe genuri literare, Tagore a fost, înainte de toate, poet. Dintre cele peste cincizeci de volume de poezie pe care le-a scris, se remarcă "Unicul Ideal", "Corabia de Aur", "Ofranda Lirică" şi "Zborul Cocorilor". Tagore este şi autorul unor romane, precum "Gora" şi "Căminul şi lumea". Totodată, a scris piese de teatru, drame muzicale şi coregrafice, eseuri, jurnale de călătorie, dar şi două autobiografii. Pe lângă acestea, a lăsat numeroase schiţe şi picturi, dar şi cântece, cărora le-a compus el însuşi melodiile.
 
Tagore a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 1913, devenind primul scriitor din Asia care a obţinut acest premiu. Juriul Academiei şi-a motivat alegerea astfel: "În temeiul versurilor sale profund sensibile, proaspete şi frumoase, prin care, cu un meşteşug desăvârşit, a izbutit să facă din gândirea sa poetică, rostită în propriile cuvinte englezeşti, o parte integrantă a literaturii occidentale". Cu banii câştigaţi, Tagore a adus îmbunătăţiri şcolii de la Shantiniketan.
 
Scriitorul a fost înnobilat de Guvernul Britanic, dar a renunţat la titlu, ca protest împotriva politicii britanice practicate în India.
 
"Profetul Indiei moderne" s-a stins din viaţă în anul 1941, în oraşul natal.
 
Sursa foto: india.com 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii