Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 18 martie, Traian Vuia a dat viaţă celui mai îndrăzneţ vis al omenirii

ro

18 Mar, 2015 00:00 4472 Marime text
Ziua de 18 martie 1906 este amintită ca primul succes aviatic al lui Traian Vuia. În acea zi, Vuia, al cărui drum către succes a fost pavat cu numeroase piedici, a realizat primul zbor autopropulsat din lume cu un aparat mai greu decât aerul, la Montesson, lângă Paris. Înainte să plece în capitala Franţei, i-a spus mamei sale: "Mă duc departe, la Paris, dar lasă, mamă, să nu-ţi pară rău; că am să viu de acolo în zbor sau n-am să mai vin niciodată acasă."
 
Avionul cu care Vuia a scris istorie era construit dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, oferindu-i acestuia un aspect de liliac. Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat în jur de 50 de metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri, la o înălţime de un metru, potrivit enciclopediaromaniei.ro.
 
Vuia a continuat să îşi perfecţioneze avioanele, primul motor utilizat fiind înlocuit cu altul, de 24 cai-putere, astfel că aparatul Vuia nr. 1 a devenit Vuia nr. 1 bis, apoi Vuia nr. 2. În colaborare cu Marcel Yvonneau, a realizat două elicoptere care aveau mai multe rotoare de sustentaţie, cu axe separate. Pe lângă acestea, Vuia a construit torpila aeriană, în 1917, în colaborare cu Victor Tatin, şi generatoarele de aburi de joasă şi înaltă presiune.
 
În 1946, a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Patru ani mai târziu, s-a stins din viaţă, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti. Aeroportul Internaţional din Timişoara îi poartă numele.
 
Sursa foto: metropotam.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii