Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:39 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 18 martie, sculptorul român Ovidiu Maitec...

ro

18 Mar, 2015 12:39 2062 Marime text
Sculptorul român Ovidiu Maitec s-a stins din viaţă pe 18 martie 2007, la Paris. A fost profesor universitar și membru titular al Academiei Române.
 
Potrivit Wikipedia, în 1950, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.A avut numeroase expoziţii în ţară, dar şi peste hotare, în Londra sau Veneţia.

Pentru talentul său, a fost distins cu numeroase premii, printre acestea numărându-se Premiul Festivalului Tineretului pentru Sculptură (Viena, 1959), Premiul Academiei Române (Bucureşti, 1967), Ordinul „Cavaliere al Merito della Republica Italiana” (1985), Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer (2000).
 
Despre sculptorul Ovidiu Maitec, Andrei Pleșu spunea că acesta „transformă plinătatea lemnului într-un năvod de prins lumina și spațiul, într-o rețea transparentă, prin ochiurile căreia materia cea mai compactă devine aer. (...)Virtuozitatea sa devine, din exuberantă și dinamică, o facultate a reculegerii, a simplității superioare, a staticului. E o virtuozitate a tăcerii, a gestului decisiv, a eliminării accesoriului. Exactitatea, aproape mecanică, a unora dintre procedeele sale mai vechi se îmbunătățește spectaculos prin reafirmarea caldei discipline a cioplitului”.
 
Sursa foto: artindex.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii