Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:30 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? "Pasărea măiastră" a României s-a stins din viaţă pe 22 iunie (video)

ro

22 Jun, 2015 00:00 1214 Marime text
Maria Tănase, poate cea mai cunoscută interpretă de muzică populară din România, s-a stins din viaţă în urmă cu 52 de ani. "Pasărea măiastră", aşa cum era supranumită, a fost condusă pe ultimul drum de mii de oameni. Artista şi-a dorit ca cortegiul funerar să nu fie motiv de "mascaradă şi panoramă". De asemenea, a vrut, ca după moartea ei, să se construiască o fântână "pe un drum secetos, dornic de apă", pentru ca drumeţii să îşi potolească setea.
 
Cea care urma să facă cunoscută muzica românească la nivel mondial, Maria Tănase, al treilea copil al Anei şi al lui Ion Tănase, s-a născut la Bucureşti. La vârsta de 17 ani, după ce s-a angajat la un restaurant din oraşul natal, participă şi câştigă o audiţie, organizată la Teatrul Cărăbuş. Debutează, în anul 1934, cu melodia "Mansarda", sub pseudonimul Mary Atanasiu.
 
Doi ani mai târziu, după lansarea cântecelor "Cine iubeşte şi lasă" şi "M-am jurat de mii de ori", pleacă în turneu, în ţări precum Bulgaria, Iugoslavia, Franţa, unde a cântat pentru politicieni şi chiar preşedinţi. În 1955, a fost distinsă cu Premiul de Stat, iar doi ani mai târziu, a primit titlul suprem de Artist emerit.
 
Se spune despre Maria Tănase că dăruia cela mai luxoase şi scumpe rochii pe care le avea tinerelor mai sărace. În ceea ce priveşte viaţa personală, marea ei dragoste a fost sculptorul român Constantin Brâncuşi, pe care l-a întâlnit la Paris, când ea avea 25 de ani, iar el 62. Ulterior, s-a căsătorit cu Clery Sachelarie, un moşier şi magistrat, cu care a rămas până la finalul vieţii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii