Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:55 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Legiunea Arhanghelului Mihail, legată de numele lui Corneliu Zelea Codreanu...

ro

24 Jun, 2015 09:13 2830 Marime text
În urmă cu 88 de ani, Corneliu Zelea Codreanu, supranumit „Căpitanul”, în urma rupturii dintre el şi Alexandru C. Cuza, a înfiinţat Legiunea Arhanghelului Mihail, cunoscută şi sub numele de Mişcarea Legionară, care a avut un caracter violent, antisemit şi antimasonic.

Despre originile mişcării, Neagu Djuvara declara că: „Mişcarea legionară a fost o mişcare autohtonă, născută din grupări studenţeşti anticomuniste. (...) În realitate, anticomunismul legionar s-a dovedit a fi o frazeologie lipsită de baze factice şi menită să motiveze antisemitismul, având în vedere complexul de relaţii oculte dintre comunişti şi legionari. (...) Să nu credeţi, cum spun adversarii Mişcării Legionare, că a fost o copie a nazismului sau a fascismului”.
 
Membrii purtau uniforme verzi, ca simbol al reînnoirii, şi se salutau folosind salutul roman. În urma ordinului lui Codreanu, în 1933, s-a constituit „Echipa Morţii”, care executa directivele primite. Patru ani mai târziu, Legiunea s-a clasat pe locul al treilea după Partidul Naţional Liberal şi Partidul Naţional-Ţărănesc. Carol al II-lea, care se opunea legionarilor, i-a ţinut în afara guvernului, până la 5 septembrie 1940, când generalul Ion Antonescu a fost adus la putere.

În anul 1938, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, Corneliu Zelea Codreanu a fost asasinat prin strangulare, împreună cu alţi 13 legionari, de către jandarmi, în timpul înscenării unei încercări de evadare. Apoi au fost împuşcaţi pentru a se invoca pretextul fugii de sub escortă şi lăsaţi într-o groapă comună, la Jilava. Potrivit mărturiilor celor prezenţi, asasinările au avut loc la ordinul lui Carol al II-lea, iniţiatorii find Armand Călinescu şi Gavrilă Marinescu.

Sursa foto: www.nationalisti.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii