Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:03 19 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jazzman-ul A.G. Weinberger împlinește astăzi 50 de ani

ro

30 Aug, 2016 00:00 2105 Marime text


A.G. Weinberger, pe numele său real Attila Weinberger, s-a născut pe 30 august 1965, la Oradea. El a devenit celebru ca muzician promotor al blues-ului american în România, chitarist, cântăreț, producător și realizator de emisiuni radio.

Aşa cum el o spune, Weinberger se consideră „evreu ungur și român”. A făcut la mijlocul anilor 1980 trecerea de la chitarist rock la chitarist de blues, promovând de atunci acest gen muzical.
În 1986 și-a început cariera de solist blues, înființând împreună cu Harry Tavitian (pian), Corneliu Stroe (baterie) și Cătălin Rotaru (chitară bas) prima formație de blues din România - Transylvanian Blues Community.
 
Ignorând cenzura regimului comunist, cei patru au reușit să efectueze turnee în România, unde, întrucât nu făceau parte din cultura promovată de stat, au umplut sălile de concerte.
După 1990, Weinberger a fost invitat în turnee în Germania, Elveția, Israel, Turcia, Ungaria (unde în 1992 a cântat în deschiderea concertului susținut de chitaristul Al Di Meola). În 1991, și-a înființat propria formație de blues - Weinberger Blues Machine.
 
A lansat primul său album de blues din România - Good Morning, Mr. Blues (1996), urmat în 1997 de Standard Weinberger. Totodată, albumul din 1997 a obținut premiul Cel mai bun disc de jazz al anului 1997. Tot în 1997, Weinberger a cântat în Piața Universității cu ocazia vizitei președintelui american Bill Clinton.
 
În continuare, muzicianul a produs și prezentat două emisiuni radio săptămânale, la posturile Radio România Tineret și Radio Contact. În 1998 a înființat fundația BlueSylvania și a concertat în cadrul festivalului Bluestock din Memphis, Tennessee. La finalul anului 1999 Weinberger și-a lansat cel de-al treilea album, Transylvania Avenue.
 
În iulie 2006 Weinberger și-a lansat albumul cu numărul patru, Nashville Calling, o premieră pentru piața muzicală din România: este primul album de blues al unui artist român înregistrat și produs în totalitate în SUA.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii