Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ion Muşlea, unul dintre principalii fondatori ai folcloristicii române moderne...

ro

27 Jul, 2015 11:44 1398 Marime text
Ion Muşlea, unul dintre principalii fondatori ai folcloristicii române moderne, s-a stins din viaţă la data de 27 iulie 1966.
 
Se specializează, potrivit Wikipedia, la Şcoala Română din Paris, unde se specializează în folclor, urmând şi cursurile unor mari savanţi ai vremii. Devine doctor al Universităţii din Cluj, cu teza „Obiceiul junilor braşoveni”. În anul 1929, adresează un memoriu Academiei Române, în care propune înfiinţarea  unei Arhive de folclor, realizată, în 1930, la Cluj.
 
O dată cu instaurarea comunismului, Ion Muşlea este înlăturat de la Biblioteca Universităţii şi din Academia Română. Activitatea lui este consacrată, de acum, cercetării ştiinţifice. A terminat lucrarea monografică „Icoanele pe sticlă şi xilogravurile ţăranilor români din Transilvania”, care, dat fiind conţinutul, va vedea lumina tiparului abia în 1994.
 
Muşlea rămâne în istoria folcloristicii şi a etnografiei româneşti atât prin activitatea de organizare a cercetării ştiinţifice, cât şi prin contribuţiile aduse studiului culturii populare.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii