Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Ioan Paul al II-lea s-a stins din viaţă în urmă cu 10 ani

ro

02 Apr, 2015 09:13 1696 Marime text
După o lungă suferinţă pricinuită de boala Parkinson, Ioan Paul al II-lea s-a stins din viaţă pe 2 aprilie 2005, la Vatican, la ora 22:37 (ora României). Avea aproape 85 de ani. Când se afla în agonie, i-a dictat secretarului său o scrisoare în care spunea: „Sunt fericit, fiţi şi voi la fel. Nu vreau lacrimi. Să ne rugăm împreună cu satisfacţie. Fericit mă încredinţez Fecioarei".
 
Ioan Paul al II-lea, născut Karol Józef Wojtyła, a fost numit cel de-al 264-lea Papă, fiind primul ales din afara graniţelor Italiei după 455 de ani. În acel moment, avea 58 de ani şi era cel mai tânăr Papă după Pius al IX-lea, ales la vârsta de 54 de ani. Pe 16 octombrie 1978, Ioan Paul al II-lea, într-un discurs memorabil, s-a adresat celor prezenţi în limba italiană: „Şi iată, mă prezint în faţa tuturor, ca să mărturisesc credinţa noastră comună, speranţa noastră, încrederea noastră în Maica lui Cristos şi în Biserică, şi ca să începem din nou drumul istoriei şi al Bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu ajutorul oamenilor.“
 
Iubit de tineri, adulţi şi vârstnici, Papa Ioan Paul al II-lea a doborât cele mai multe recorduri din istoria Bisericii. Contrar normelor stricte ale Vaticanului, în memoria predecesorului său, Papa Ioan Paul I, a ales un nume dublu. A fost primul Papă care a cerut iertare în numele Bisericii pentru toate greşelile comise împotriva celorlalte confesiuni şi religii, etnii şi naţiuni în decursul istoriei.
 
Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii