Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:31 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Inventatorul Samuel Morse, cunoscut pentru realizarea alfabetului Morse...

ro

27 Apr, 2015 00:00 1648 Marime text
Inventatorul şi pictorul american Samuel Morse, cunoscut pentru realizarea alfabetului Morse, s-a născut pe 27 aprilie 1791.
 
Samuel Finley Breese Morse, pe numele lui complet, a absolvit Yale College. Îşi dorea să devină pictor şi, în acest sens, a luat cursuri de artă de la Benjamin West. În decursul anilor, a pictat pentru persoane importante, cum ar fi preşedintele Yale, dar şi pentru oameni obişnuiţi.
 
Morse a renunţat la pictură, deoarece a dorit să realizeze un mod rapid de a comunica de la o distanţă lungă. A dezvoltat apoi conceptul de telegraf cu un singur fir, iar în 1837, a realizat un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat în 1840.
 
De asemenea, în 1838, a inventat alfabetul care îi poartă numele. În Alfabetul Morse, literele sunt reprezentate prin combinații de semnale scurte și lungi. Inventatorul a identificat literele cel mai des folosite şi le-a asociat semnale scurte (pentru „e", un singur punct), dar şi literele mai puțin folosite, „q” spre exemplu, pe care le-a asociat cu semnale lungi. Astfel, alfabetul inventat de Morse a simplificat trimiterea de mesaje telegrafice, acestea putând fi scrise sub formă de puncte şi linii.
 
Codul a fost îmbunătăţit de asistentul lui Morse, Alfred Vail, care a avut o contribuţie semnificativă şi în realizarea telegrafului, cu ajutorul căruia cei doi au trimis impulsuri de curent electric prin fire ce controlau un electromagnet aflat la capătul de recepţie al sistemului.
 
Morse s-a stins din viaţă în 1872, la New York.
 
Sursa foto: Wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii