Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 8 martie, s-a născut Zavaidoc (video)

ro

08 Mar, 2015 10:38 2380 Marime text
Cântăreţul român Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, s-a născut pe 8 martie 1896, la Pitești. A fost fiul lăutarului Tănase Teodorescu și al Constanţei. A mai avut un frate şi două surori, toţi talentaţi în muzică.
 
Zavaidoc, potrivit Wikipedia, şi-a pierdut tatăl când avea 14-15 ani. Deşi era mezinul familiei, a fost pus în situaţia de a asigura hrana familiei sale. În 1916, a fost luat în armată. Conform livretului militar, Marin Teodorescu avea 1,56 metri şi 80 de kg, o cicatrice la buză, păr negru şi ochi căprui. 

Se pare că supranumele de Zavaidoc l-a primit când îi înveselea pe ofiţerii serviciului militar. Generalul Traian Moşoiu a fost cel care l-a „botezat”, Zavaidoc provenind de la o variantă lexicală regională veche: „zavaidoacă”, ce poartă semnificaţia de „năbădăioasă”.

După încheierea Primului Război Mondial, a fost înfiinţat taraful fraților Zavaidoc. În scurt timp, vocea lui puternica a lui Zavaidoc răsuna în saloanele restaurantelor vestite ale vremii. Conform Wikipedia, a susţinut turnee la Timişoara, Iaşi, Arad, chiar şi la Paris, unde a stârnit ropote de aplauze. Discurile sale cuprind şlagăre precum „De când m-a aflat mulţimea”, „Dragostea e ca o râie”, „Foaie verde spic de grâu”, „Mărie şi Mărioară”.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, s-a căsătorit la 43 de ani, cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el, Constanța. În 1940, soția sa îi aduce pe lume primul copil, o fetiță, botezată tot Constanța. Doi ani mai târziu, la Pitești, i se naşte băiatul, botezat Zavaidoc.

Sursa foto: Wikipedia.org


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii