Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:00 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul „Teoriei Relativităţii”, Albert Einstein...

ro

18 Apr, 2015 00:00 1126 Marime text
Autorul „Teoriei Relativităţii”, Albert Einstein, s-a stins din viaţă pe 18 aprilie 1955, în New Jersey, ca urmare a unui atac de cord, provocat de o afecţiune netratată a unor vase de sânge.
 
Albert Einstein s-a născut în Ulm, Germania. Micul Albert nu a vorbit până la vârsta de trei ani, părinţii săi temându-se că ar putea fi înapoiat mintal. Însă teamă le-a fost spulberată odată cu prima frază rostită de Albert: „Supa asta e prea fierbinte!”.
 
A dispreţuit şcoala academică la care a fost trimis în Munich, unde succesul depindea doar de memorare. Prefera să studieze singur. La Universitatea din Zurich o cunoaşte pe marea sa iubire, Mileva Maric, care, mai târziu, îi va deveni soţie. În 1905, obţine titlul de doctor, cu o teză despre determinarea dimensiunilor moleculare.
 
Tot în 1905, Einstein a publicat în ziarul „Time” lucrarea „Asupra electrodinamicii corpurilor în mişcare”, ce a dus la schimbări revoluţionare în conceptele omeneşti despre timp, spaţiu şi gravitaţie. Ideea de bază a acestei teorii este că timpul şi distanţele unui eveniment măsurate de doi observatori au, în general, valori diferite, dar se supun aceloraşi legi fizice. Esenţa teoriei lui Albert Einstein, numit în anul 1999 „personalitatea secolului”, este că atât spaţiul, cât şi timpul sunt concepte mai degrabă relative decât absolute. Materia şi energia sunt echivalente una alteia şi o singură particulă de materie poate fi transformată într-o cantitate imensă de energie.
 
În decursul vieţii, a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi peste 150 în alte domenii. Teoriile lui au stârnit numeroase controverse şi discuţii. În 1921, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii