Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:24 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”...

ro

22 Apr, 2015 08:58 3030 Marime text
Anul acesta, pe data de 22 aprilie, se împlinesc 121 de ani de la naşterea scriitorului Camil Petrescu, un om de cultură desăvârşit, care a rămas cunoscut în literatura română datorită operelor „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Suflete tari”, „Patul lui Procust” şi „Jocul ielelor”.

Camil Petrescu s-a născut la Bucureşti, la puţin timp după moartea tatălui său. Şi-a terminat studiile cu calificativul „magna cum laude” şi a debutat în revista „Facla”, în 1914, cu articolul „Femeile şi fetele de azi”, sub pseudonimul Raul D. De abia în 1923 publică, sub numele său, un volum de versuri.

Timp de doi ani, potrivit Wikipedia, a fost ofiţer în Primul Război Mondial, unde în timpul unui bombardament îşi pierde definitiv auzul la o ureche: „Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc. (…) Sunt exclus de la toate posibilităţile vieţii. Ca să merg pe stradă, trebuie să cheltuiesc un capital de energie şi de atenţie cu care alţii pot ceti un volum. Aici unde totul se aranjează «în şoaptă» eu rămîn vecinic absent”, spunea scriitorul.

Camil Petrescu a fost profesor la Timişoara, director la „Teatrul Naţional” din Bucureşti şi, din 1947, membru al Academiei Române.
 
Se stinge din viaţă la Bucureşti, în 1957, înainte de a termina romanul închinat lui Nicolae Bălcescu, „Un om între oameni”.

Sursa foto: Cinemagia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii