Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:06 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul romanului „Împăratul muştelor”, devenit un clasic al secolului XX...

ro

19 Jun, 2015 00:00 1020 Marime text
Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, William Golding s-a stins din viaţă pe 19 iunie 1993, în Cornwall, lăsând neterminat romanul „The Double Tongue”, apărut în 1995.
 
William Golding a scris povestiri de la vârsta de şapte ani. A studiat mai întâi ştiinţele naturii, iar din 1932, literatura engleză, luându-şi licenţa în 1935. A debutat cu un volum de versuri, „Poems”, în 1934.
 
Experienţa războiului - participă la scufundarea navei germane Bismarck şi la debarcarea din Normandia - îl determină să nu mai vadă omul, chiar şi copilul, ca pe o fiinţă inocentă. Pornind de la această convingere, scrie primul său roman, „Împăratul muştelor”. Respins de 21 de editori înainte de a fi publicat, romanul a înregistrat un succes răsunător. Cartea prezintă povestea unui grup de copii care scapă cu viaţă din catastrofa prăbuşirii unui avion şi încearcă să supravieţuiască pe o insulă pustie din mijlocul Pacificului. Însă ceea ce ar putea fi aventura vieţii lor se transformă într-un coşmar, iar ura ia locul inocenţei. Acest roman a fost urmat de alte 11.
 
În 1983, scriitorul este distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, „pentru romanele sale care, cu perspicacitatea unei arte narative realiste, dar purtând și amprenta diversității și universalității mitului, iluminează condiția umană din lumea de azi.”
 
Sursa foto: benedict-cumberbatch.de

Ti-a placut articolul?

Comentarii