Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:02 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astronautul care şi-a asigurat locul în istorie...

ro

20 Jul, 2015 00:00 1107 Marime text
Primul pas al omului pe suprafaţa Lunii a fost făcut la data de 20 iulie 1969, de către astronautul american Neil Armstrong, cel care a rostit celebra expresie: „Un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire".
 
Armstrong avea la momentul respectiv 38 de ani şi, chiar dacă atinsese unul dintre marile obiective ale omenirii, a părut deranjat de recunoaşterea care i-a fost adusă. Mai târziu avea să declare, într-un interviu pentru CBS: „Cred că tuturor ne place să fim recunoscuţi, dar nu pentru un singur foc de artificii, ci pentru întreaga activitate”, a spus astronautul.

Drumul spre succes

Pasionat de mic copil de zboruri, la vârsta de 16 ani, Armstrong a obținut brevetul de pilot, urmând studiile la Universitatea Purdue, cu o bursă de la US Navy. În anul 1949, a fost chemat să slujească în războiul din Coreea, participând la 78 de misiuni. Ulterior, şi-a terminat studiile şi a făcut parte din Comitetul Naţional Consultativ pentru Aeronautică, devenit mai târziu Administraţia Naţională a Aeronauticii şi a Administrării Spaţiului, NASA.
 
Pe 16 iulie 1969, echipajul format din Neil Armstrong, comandant, Edwin Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar Eagle, şi Michael Collins a început misiunea „Apollo 11”. Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. Patru zile mai târziu, Neil Armstrong a ieşit din modul şi a atins solul lunar.
 
După aproximativ 20 de minute, a coborât şi Buzz Aldrin. În două ore, 36 de minute şi 21 de secunde, cei doi au strâns 22 de kilograme de roci, pe care le-au adus pe Pământ. Astronauţii au lăsat un drapel american şi o placă de oţel cu un mesaj de pace, semnat de Richard Nixon.
 
În decursul carierei, Neil Armstrong a fost decorat de 17 ţări, printre distincţiile speciale numărându-se Medalia Prezidenţială a Libertăţii, Medalia de Onoare a Congresului Spaţial, Medalia Clubului de Exploratori.
 
Primul om care a călcat pe Lună s-a stins din viaţă în august 2012, din cauza complicaţiilor apărute în urma unei intervenţii chirurgicale pe cord.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii