Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi luptăm împotriva traficului de persoane

ro

18 Oct, 2019 00:00 1486 Marime text
Astăzi este Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.
 
Traficul de persoane este, potrivit wikipedia.org, “recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.”
 
Traficul de persoane este o industrie de miliarde de dolari pe plan internațional și a doua ca profitabilitate după traficul de droguri. Spre deosebire de traficul de droguri, "produsul" poate fi revândut.
 
În Europa, peste jumătate din victimele traficului de persoane sunt exploatate în scopuri sexuale. Victimele sunt bătute și violate în mod repetat, private de libertate și terorizate.
 
În 2012, în România au fost înregistrate 1.041 de victime ale traficului de persoane, dintre care 526 au fost exploatate sexual. Aproape jumătate din femeile traficate au fost minore.
 
Numărul precis al victimelor nu poate fi cunoscut pentru că victimele traficului de persoane fie nu se consideră victime, fie nu vor să admită acest lucru în acte oficiale. Din aceste motive, numărul real este unul mult mai mare.
 
Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANÎTP) a fost înființată în martie 2006, pentru o mai bună coordonare a activității instituțiilor de stat împotriva traficului de ființe umane.
 
Agenția are sarcina de a coordona aplicarea Planului național de măsuri și de a armoniza politicile naționale în domeniul combaterii traficului de persoane.
 
Printre obiectivele acesteia se numără înființarea unei linii telefonice de urgență naționale în probleme de trafic de persoane, precum și a unei baze de date naționale (centralizate), care să reunească datele primite de la organele de ordine și de la alte instituții care luptă contra traficului de persoane. La activitatea Agenției concură mai multe ministere, printre care Ministerul Muncii, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii