Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

187 de ani de la brevetarea primului toc cu rezervor din lume de către românul Petrache Poenaru

ro

30 May, 2014 09:31 3291 Marime text
Petrache Poenaru, membru al Academiei Române şi una dintre personalităţile ştiinţei româneşti mai puţin cunoscute, este primul român care deţine un brevet de invenţie.
La 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc cu rezervor din lume, mai întâi la Viena şi apoi la Paris, cu titlul: „Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală”.
Invenţia a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris. Sistemul său de a împinge cerneala spre vârful în care era montată peniţa, prin uşoara apăsare a ţevii, va duce mai târziu la inventarea pistonului. 
Petrache Poenaru este şi primul român care a călătorit cu trenul. La 15 septembrie 1830, se deschidea în Anglia prima cale ferată din lume, care făcea legătura între Liverpool şi Manchester. Un an mai târziu, Petrache Poenaru, aflat într-o călătorie de studii, mărturisea: „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane, sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi.”
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii