Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi dacă eşti predispus la hipertensiune arterială

ro

04 Jun, 2014 00:00 2101 Marime text
Hipertensiunea arterială nu este numită „un criminal“ fără motiv. Tensiunea arterială ridicată este un factor important de risc pentru dezvoltarea bolilor coronariene, unele dintre principalele cauze de deces. Această afecţiune poate duce la accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau insuficienţă renală. Toate persoanele care sunt diagnosticate cu hipertensiune trebuie să urmeze strict tratamentul corespunzător indicat de medic, pentru a ţine sub control afecţiunea şi a nu apărea complicaţii.
În ciuda efectelor devastatoare asupra sănătăţii, cauzele apariţiei hipertensiunii arteriale sunt încă necunoscute medicilor în cazul unui procent de aproximativ 90% din pacienţi. Totuşi, doctorii apreciază că hipertensiunea arterială este strâns legată de doi factori. Unul este consumul ridicat de sare. Studiile arată că în societăţile în care oamenii consumă cantităţi mari de sare există o incidenţă crescută a cazurilor de hipertensiune. De asemenea, la pacienţii deja diagnosticaţi cu această afecţiune, limitarea consumului de sare ajută la scăderea tensiunii arteriale. Un alt factor este predispoziţia moştenită. Persoanele care au rude ce suferă de această afecţiune sunt mai predispuse la a o dezvolta la rândul lor, din cauza factorului genetic comun. Totuşi, medicii atrag atenţia că şi inactivitatea, fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt asociate unui risc crescut de hipertensiune arterială.
În afara acestor factori generali, au fost înregistrate, la aproximativ 10% din pacienţi, cauze specifice determinante ale afecţiunii. Astfel, tensiunea arterială poate fi ţinută sub control. Printre cele mai întâlnite cauze se numără: îngustarea arterelor care alimentează rinichii, anomalii ale sistemului endocrin (glandele suprarenale hiperactive, de exemplu), dar şi administrarea anumitor medicamente, precum contraceptivele orale sau medicamentele utilizate în terapia de substituţie estrogenică.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii