Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tuberculoza, în continuare o problemă de sănătate publică în România

ro

30 Jun, 2015 12:24 1776 Marime text
Vineri, 26 iunie, s-a desfăşurat conferinţa Mediafax Talks Health Conferences „România respiră sănătos… fără tuberculoză!”, cu participarea următorilor invitaţi: Martin Koehring (Senior Editor The Economist Intelligence Unit), Alexandru Rafila (Consilier al Ministrului Sănătăţii), Vasile Ciurchea (Preşedinte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate), Marius Tănasă (Vicepreşedinte, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale), Victor Olsavszky (reprezentant Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru România), Silvia Asandi (Preşedinte, Romanian Angel Appeal), Ştefan Răduţ (Vicepreşedinte Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă), şi Jacopo Murzi (Managing Director, Janssen România).
 
Înlocuirea metodelor actuale de tratament pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză (TB) şi tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR) alături de accesul la medicamente inovatoare sunt condiţii obligatorii pentru ca această boală să nu mai fie o problemă de sănătate publică, se menţionează într-un comuncicat. Acestea sunt concluziile care reies din raportul întocmit de The Economist Intelligence Unit, realizat cu susţinerea companiei Janssen. Raportul „Să tratăm cu seriozitate: România şi tuberculoza!” este o analiză a modului în care TB şi TB MDR sunt gestionate în România.
 
În ţara noastră sunt depistate anual 13.000 de noi cazuri de tuberculoză, adică aproximativ un sfert din toate cazurile din UE şi Spaţiul Economic European. „Deşi vorbim despre o boală vindecabilă, numărul mare de noi pacienţi este în strânsă legătură cu faptul că, în prezent, există o serie de obstacole în ceea ce priveşte depistarea eficientă şi tratarea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă. În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TB MDR sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minim şase luni, care îi determină pe mulţi să abandoneze tratamentul. Dintre aceştia, estimăm că doar 20% sunt trataţi cu succes. Soluţia pentru îmbunătăţirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care oferă posibilitatea vindecării mai rapide, reduc timpul petrecut în spital şi astfel îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor”, a declarat Dr. Victor Olsavszky, reprezentant Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
„Politicile de sănătate publică trebuie să vină în sprijinul pacienţilor şi să încurajeze aderenţa lor la tratament, unul dificil de urmat în contextul actual din cauza duratei, costurilor adiţionale asociate şi efectelor secundare. Medicamentele inovatoare, în schimb, îi pot ajuta să revină mult mai repede la viaţa şi activităţile de dinaintea diagnosticului, întrucât reduc considerabil perioada de tratament. De ceva timp, suntem parteneri activi ai pacienţilor, ai profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi ai autorităților. (...) Avem toată încrederea că angajamentul tuturor va fi unul real și de durată, tratând astfel cu seriozitate această afecțiune”, a precizat Jacopo Murzi, Managing Director, Janssen România.
 
Doar 16-26% dintre pacienţii cu TB MDR sunt vindecaţi
 
Potrivit raportului, actuala rată de vindecare a pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă este la jumătatea mediei globale, şi nu diferă cu mult faţă de rata de vindecare spontană, adică a pacienţilor cărora nu li se administrează niciun tratament, se mai menţionează în comunicat.
 
Obstacolelor de la nivelul sistemului sanitar li se adaugă cel de la nivel social. Majoritatea pacienţilor se confruntă cu stigmatul în comunitate sau la locul de muncă, care este cu atât mai accentuat cu cât nivelul de cunoştinţe este mai scăzut.
 
Evenimentele anului trecut au sporit în mod remarcabil speranța că s-a ieșit cu bine dintr-o situație de criză. Silvia Asandi, Director - Romanian Angel Appeal, consideră că „avem o mulțime de motive pentru a crede că lucrurile se vor schimba”.
 
Despre Mediafax Talks 
 
Mediafax organizează, începând din 2006, evenimente de business care vin în completarea informaţiilor de afaceri oferite zilnic companiilor. Prin seria de conferinţe Mediafax Talks (www.mediafaxtalks.ro), oamenii de afaceri au la dispoziţie un forum de dezbatere despre subiecte şi probleme arzătoare, precum şi o modalitate de dialog cu autorităţile. În cadrul Mediafax Talks s-au dezvoltat Mediafax Health Conferences, care sunt evenimente dedicate domeniului medical.
 
Despre Janssen România
 
Janssen este compania farmaceutică a Johnson & Johnson. Scopul companiei Janssen este acela de a aborda şi propune soluţii pentru unele dintre cele mai importante necesităţi medicale ale momentului, corelate cu următoarele arii terapeutice: boli infecţioase (HIV/ SIDA, Hepatita C și tuberculoză), hematologie și oncologie (mielom multiplu și cancer de prostată), imunologie (psoriazis), neuroştiinţe (schizofrenie și demență) și boli metabolice (diabet). 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii