Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:31 15 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Testul Babeş – Papanicolau îţi poate salva viaţa!

ro

25 Apr, 2015 00:00 906 Marime text
Testul Papanicolau (frotiul citovaginal) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului (colului uterin) şi pentru screeningul cancerului de col uterin.

Un test Papanicolau anormal arată că celulele din cervix sunt modificate. Un rezultat anormal la acest test nu este neobişnuit, întrucât în mod normal celulele din cervix suferă în permanenţă modificări. Aproximativ 5-10% dintre femeile care fac anual un test Babeş-Papanicolau pot avea un rezultat anormal, dar numai un mic procent din aceste rezultate anormale arată modificări care ar putea evolua spre cancer de col uterin.

Multe teste Babeş-Papanicolau anormale sunt cauzate de infecţii virale, cum ar fi infecţia cu papilomavirusul uman (HPV) sau alte tipuri de infecţie, precum cele determinate de bacterii, ciuperci sau infecţia cu Trichomonas vaginalis. Cea mai frecventă cauză este infecţia cu HPV.
Modificările naturale ale celulelor din colul uterin apărute la menopauză pot şi ele să dea un test Babeş-Papanicolau anormal (cum este în cazul vaginitei atrofice).

În general, modificările celulare revin la normal în mod spontan sau după ce infecţia s-a vindecat.

Sunt şi cazuri când modificările celulelor cervicale (din colul uterin) care dau un test Babeş-Papanicolau anormal şi care nu sunt tratate pot evolua spre stadii precanceroase sau canceroase.

Când testul Babeş-Papanicolau este anormal

Deşi majoritatea testelor Babeş- Papanicolau anormale sunt cauzate de infecţii sau inflamaţii care pot fi tratate, este necesară o nouă evaluare ulterioară pentru a ne asigura că modificările celulare anormale au fost rezolvate. Opţiunile de tratament variază în funcţie de gradul modificărilor celulare: minoră, moderată sau severă.

În cazul modificărilor celulare minore, poate fi de ajuns doar o monitorizare din partea medicului (aşteptare şi urmărire), de un test pentru HPV sau, în unele cazuri, de colposcopie.

În cazul modificărilor celulare moderate sau severe, este necesară continuarea evaluării prin colposcopie şi biopsie cervicală.
Ulterior, modalităţile de tratament care distrug sau înlătură în mod specific celulele anormale ar putea fi recomandate, în funcţie de rezultatele biopsiei.

Screeningul prin testul Babeş-Papanicolau făcut o dată/an poate detecta din timp aceste modificări celulare.
Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, în general, la vindecarea completă.
Testul Babeş-Papanicolau – o data/an – îţi poate salva viaţa! Mergi la medicul de familie sau la medicul ginecolog!
Ministerul Sănătăţii derulează un Program Naţional de Screening gratuit!
Întreabă-ţi medicul de familie!

Sursa: Voceaconstantei.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii