Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:10 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

sfaturimedicale.ro Sfaturi pentru o viață sănătoasă - micul dejun, bun pentru inimă

ro

21 May, 2015 10:46 899 Marime text


Cei care sar peste prima masă a zilei prezintă un risc cu 27% mai mare de a suferi o criză cardiacă.
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, spun nutriționiștii. Au dreptate! Persoanele care nu mănâncă dimineața au mai multe riscuri de a suferi un infarct miocardic sau de a muri din cauza unei boli de inimă decât cele care obișnuiesc să ia micul dejun, conform unui studiu apărut luni, 22 iulie, în Statele Unite.

Cercetările au fost efectuate pe 27.000 de bărbați, cu vârste între 45 și 82 de ani, care au acceptat de a participa la un sondaj privind modul lor de alimentație și consecințele asupra sănătății. Studiul, de mare anvergură, s-a derulat în perioada 1992-2008.

Risc de infarct, cu 27% mai mare

Rezultatele au arătat că bărbații care nu aveau obiceiul de a lua micul dejun prezentau un risc cu 27% mai mare de suferi un infarct miocardic sau de muri din cauza insuficienței cardiace decât cei care mâncau în fiecare dimineață.

Bărbaţii care sar peste micul dejun riscă mai mult să facă o criză cardiacă.

Bărbații participanți la studiu care obișnuiau să sară peste micul dejun erau în general de vârstă activă, fumători, cadre superioare sau angajați în posturi-cheie, celibatari, sedentari sau cu un nivel scăzut de activitate fizică și consumatori de alcool. 

Obezitate, hipertensiune, colesterol

„Lipsa micului dejun poate conduce la unele riscuri, precum obezitatea, hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului și glicemiei (diabet), ceea ce poate favoriza în timp apariția infarctului cardiac”, a explicat Leah Cahill, de la Harvard School of Public Health, principalul autor al studiului.

Bărbații care au declarat că nu mănâncă dimineața aveau tendința de a mânca de două ori mai mult în restul zilei decât cei care obișnuiau să ia micul dejun. Iată cum, o dată în plus, săritul peste micul dejun favorizează obezitatea, hipertensiunea, diabetul.

Nutriționiștii spun că absența micului dejun ne pune în mod real sănătatea în pericol. Explicația e simplă: din cauza scăderii importante a nivelului glicemiei în prima parte a zilei, suntem tentați ca în următoarele ore să înfulecăm tot felul de alimente nesănătoase : produse de patiserie, gogoși, ciocolată, hamburgeri, mezeluri etc.

Sursa: sfaturimedicale.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii