Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:20 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Vârsta e doar un număr influenţat de modul de viaţă

ro

15 Aug, 2014 00:00 1276 Marime text
Există exemple, chiar şi în jurul nostru, în care putem observa că unele persoane îmbătrânesc mai repede decât altele. Astfel, unele persoane par mai în vârstă decât sunt, acest lucru fiind determinat şi de stilul de viaţă pe care îl au.
 
Există factori externi care ne pot influenţa foarte uşor chiar fără să realizăm ritmul în care organismul nostru îmbătrâneşte. Un astfel de factor, foarte cunoscut, de altfel, este fumul de ţigară. Fumatul este legat de o mulţime de boli, de la cancer, la boli cardiace sau artrită. Studiile arată că viaţa fumătorilor este scurtată, în medie, cu şapte ani. Acest obicei duce la deteriorarea ADN-ului şi la îmbătrânirea celulară accelerată. De asemenea, un alt efect al fumatului este contracţia vaselor de sânge şi degradarea elastinei şi colagenului.
 
Un alt „duşman“ al tinereţii este lumina ultravioletă. Expunerea la acest tip de lumină este un factor care contribuie la mutaţiile ADN-ului, la fotoîmbătrânire şi la cancerul de piele.
 
Benzenul, folosit pentru realizarea unei game largi de lubrifianţi, vopsele, materiale plastice, medicamente sau pesticide, poate scurta telomerii şi poate contribui la dezvoltarea anumitor cancere, printre care limfomul şi leucemia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii