Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Surse importante de proteine vegetale

ro

18 Dec, 2014 09:47 2211 Marime text
Din punct de vedere nutritiv, dietele vegetariene pot fi foarte sănătoase, având efecte pozitive în ceea ce priveşte prevenirea şi tratamentul anumitor boli. Printre cele mai importante alimente vegetale bogate în proteine se numără soia, quinoa, fructele oleaginoase şi polenul.
 
Soia conţine jumătate din necesarul zilnic de proteine, fiind singura sursă vegetală care conţine toţi aminoacizii esenţiali pentru organism. Soia are efecte pozitive în cazuri de astenie, surmenaj, convalescenţă, hepatită, diabet, gută, reumatism, hipertesiune arterială, cardiopatie ischemică şi obezitate.
 
Quinoa conţine toţi aminoacizii care se găsesc în proteinele de origine animală, vitaminele B1, B2, B6, B9, E, fier, magneziu, fosfor, zinc şi calciu. Această cereală, datorită conţinutului mare de fibre din compoziţie, este indicată în tratarea constipaţiei şi în reglarea colesterolului. Quinoa este eficientă şi în ceea ce priveşte întărirea sistemului imunitar, precum şi la îmbunătăţirea memoriei.
 
Printre cele mai bogate fructe oleaginoase în proteine se numără arahidele, migdalele, susanul şi seminţele de floarea soarelui. Fructele oleaginoase sunt surse sănătoase de proteine, dacă sunt consumate crude sau au fost hidratate anterior.
 
Polenul conţine în proporţie de 24% proteine, dar şi fibre, glucide, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, substanţe minerale, precum fier, calciu, seleniu şi zinc. Polenul reprezintă o sursă importantă de energie şi contribuie la completarea carenţelor de vitamine, proteine şi minerale. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii