Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:48 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Ce ştim despre fibrele alimentare

ro

25 Feb, 2015 14:05 876 Marime text
Fibrele alimentare reprezintă o serie de carbohidraţi proveniţi din fructe, legume şi cereale integrale. Ele se împart în două categorii, respectiv fibre solubile şi fibre insolubile. Cele solubile se găsesc în cereale şi au în compoziţia lor inulină, pectină şi fructooligozaharide. Aceste fibre au capacitatea de a scădea nivelul colesterolului şi al glucozei din sânge. Fibrele insolubile conţin celuloză, hermiceluloză, amidon şi lignină şi sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra organismului.
 
Necesarul zilnic de fibre alimentare este de 20-30 de grame. Lipsa din alimentaţie a fibrelor favorizează apariţia constipaţiei cornice. Pe de altă parte, consumul de alimente bogate în fibre scade timpul de tranzit intestinal şi micşorează şansele apariţiei substanţelor cancerigene şi mutagene la nivelul epiteliului intestinal. O alimentaţie bogată în fibre previne apariţia obezităţii, combate diabetul zaharat şi cancerul colorectal.

Ti-a placut articolul?

Comentarii