Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Castravetele contribuie la stabilizarea funcţionării inimii și a aparatului circulator

ro

05 Feb, 2015 00:00 1323 Marime text


Denumire știinţifică: Cucumis sativus.

Prezentare. Castravetele aparţine familiei cucurbitaceelor. Este o erbacee anuală ce se dezvoltă sub forma unei tulpini târâtoare-agăţătoare, acoperită cu peri aspri. Frunzele sunt mari, ușor cordiforme, dar cu vârful ascuţit.  Florile sunt galbene și se aseamănă, întrucâtva, cu o stea. Fructul acestei plante, castravetele, util în bucătărie, are și o serie de proprietăţi medicinale. Forma cea mai indicată pentru aplicaţii medicinale este sucul de castravete. Seminţele, vrejurile și cârceii de castravete au, de asemenea, proprietăţi medicinale, pentru terapii preparându-se un decoct.

Substanţe active importante: vitaminele A, B și C, săruri de calciu, fier, fosfor, potasiu, azotaţi, caroten, mucilagii, sulf, siliciu.

Întrebuinţări. Castravetele și preparatele pe bază de castravete au importante utilizări în cosmetică. Este deja arhicunoscut faptul că preparatele din castravete sunt utilizate în remedierea unor afecţiuni dermatologice, de pildă în  cazul tenurilor afectate de alte preparate cosmetice sau de poluare și stres, în inflamaţii diverse ale pielii, în pecingini, în combaterea ridurilor. Rămânând în acest registru cosmetic, este bine de știut și faptul că preparatele și  extractele de castravete contribuie la fortificarea părului și a unghiilor. Castravetele are proprietăţi depurative recunoscute, fiind utilizat atât intern, cât și extern, ca agent de curăţire, de detoxifiere. Ca depurativ, este indicat în gută.  Castravetele acţionează și ca diuretic – în afecţiuni renale, mai ales în combaterea formării calculilor. Fierţi, castraveţii bandajează și vindecă iritaţiile intestinale și spasmele abdominale. Este bine de știut și faptul că această  plantă legumicolă, atât de obișnuită, de altfel, contribuie chiar și la stabilizarea funcţionării inimii și a aparatului circulator.

DICŢIONARUL PLANTELOR DE LEAC
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii