Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Vrabie nu i-a mai prelungit mandatul. De ce a plecat Eugen Aglițoiu de la conducerea Spitalului Municipal Medgidia?

ro

12 Jul, 2022 16:13 5941 Marime text
  • După cinci ani de mandat, Aglițoiu a lăsat 1 milion de euro în conturile Spitalului, magazii pline de materiale sanitare, dezinfectanti, medicamente, sute de paturi noi, echipamente medicale și un laborator acreditat RENAR
  • Primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie a precizat că motivul schimbării managerului se impunea deoarece activitatea medicală din spital nu se ridica la nivelul investițiilor făcute de administrația locală


Eugen Aglițoiu nu mai este manager la Spitalul Municipal Medgidia.

De profesie asistent medical acesta lucrează în cadrul unității medicale din 1988. Până să preia managementul spitalului a fost titular pe postul de asisten șef pe secția de Neurologie.

În aprilie 2022 i s-a încheiat mandatul de manager (n.r. 5 ani), mandat prelungit pe trei luni până în iunie 2022 când fără să fie anunțat de ordonatorul de credite, respectiv primarul municipiului Medgidia, în locul său a fost numit medicul Dorel Oprea.

Eugen Aglițoiu a mai avut parte de un episod ciudat, în primul an de mandat, când după trei luni de la preluarea spitalului a fost demis, însă după câteva zile, primarul Valentin Vrabie l-a repus pe funcție.

Aglițoiu spune că este o persoană bătăioasă, dar nu frustrate și speră ca Spitalul Municipal Medgidia să continue să ofere servicii medicale la standarde ridicate pentru că „după cinci ani de mandat a lăsat 1 milion de euro în conturile Spitalului, magazii pline de materiale sanitare, dezinfectanți, medicamente, sute de paturi noi, echipamente medicale, un laborator acreditat RENAR și acreditarea spitalului categoria 3 de la ANMSC”.

În continuare, Eugen Aglițoiu a prezentat o retrospectivă a activității echipei Spitalului Medgidia în perioada aprilie 2017-iunie 2022.
 
Ce a găsit în 2017?

- 418 angajați, unii și cu 1000 de ore suplimentare pentru care aveau dreptul la libere plătite;
- 1,2 milioane de euro datorii, aparatura medicală puțina și veche, nu exista decât un ventilator care se tot defecta, pacienții cumpărau romplastul, alcoolul sanitar, seringi, medicamente, fire chirurgicale, vata și alte materiale sanitare. Din luna iunie 2017 toate acestea au fost asigurate de spital, deși, pana în 20 decembrie 2018, spitalul nu a primit niciun leu de la Primarie. În acel an s-au angajat 6 medici noi. Pana la sfârșitul anului s-a achitat 40% din datorie.

Ce a lăsat în 2022?

- 442 angajați, fără ore suplimentare; dacă-i scădem pe cei 18 salariati din laboratorul de analize pe care l-am internalizat și pe cei 26 de medici angajați în aceasta perioada, rămân 398 angajați.
- 1 milion de euro în conturi, magazii pline de materiale sanitare, dezinfectanti, medicamente, sute de paturi noi, noptiere, lenjerii, pilote, perne;
- Aparatura medicală performantă în valoare de 4 milioane euro, din fonduri europene, atrase prin proiectul elaborat și manageriat de echipa spitalului.
 
Aglițoiu a mai spus că săptămâna viitoare va ajunge și tomograful, o investiție realizată tot în timpul mandatului său.

Și chiar dacă nu a spus-o, fostul manager este dezamăgit de modul în care a fost schimbat fără ca măcar să fie anunțat.

„La prelungirea de mandat din aprilie mi-a lăsat de înțeles că vom continua. Ulterior nu am mai avut ocazia să discutăm. Sper ca spitalul să continue să ofere servicii medicale la standarde ridicate”, a mai spus fostul manager care nu a acceptat în timpul mandatului ca terțe persoane să se suprapună actului managerial.

Contactat telefonic, primarul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie a precizat că motivul schimbării managerului se impunea deoarece : „activitatea medicală din spital nu se ridica la nivelul investițiilor făcute de administrația locală. În plus comportamentul managerului a antrenat în ultimii doi ani spitalul în litigii și bisericuțe care au creat tensiuni în cadrul instituției”.

Vrabie a mai spus că până la sfârșitul anului va organiza concursul pe post pentru ocuparea funcție de director la Spitalul Municipal din Medgidia.
În prezent, unitatea medicală este condusă interimar pentru următoarele șase luni de dr. Dorel Oprea, fost manager la spitalul CFR Constanța.
 
PRECIZĂRI:
           
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Citește și:

Eugen Aglițoiu și-a încheiat mandatul de manager al Spitalului Municipal de la Medgidia. Ce mesaj a transmis


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii