Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Năutul îmbunătăţeşte digestia

ro

19 May, 2015 09:02 1234 Marime text
Năutul, una dintre cele mai vechi leguminoase, este folosit în preparate consacrate, precum ar fi humus sau curry. Năutul reprezintă o sursă importantă de proteine, conţine vitaminele A, B6, B9, acid folic, mangan, cupru, fosfor, potasiu, fier, zinc, fibre şi carbohidraţi. Fierul conţinut de năut asigură organismului energia necesară, iar magneziul contribuie la producerea unor enzime cu efect antioxidant, care încetinesc procesul de îmbătrânire.
 
Năutul îmbunătăţeşte digestia, previne constipaţia şi apariţia unor afecţiuni mai grave, cum ar fi cancerul de colon. Datorită conţinutului bogat în antioxidanţi, el contribuie la prevenirea bolilor de inimă. De asemenea, năutul poate contribui la reducerea colesterolului şi a nivelului trigliceridelor, este un bun diuretic şi antiseptic, util în colici, nefritice, dureri ale aparatului urinar şi litiază.
 
Consumul de năut este indicat persoanelor care suferă de diabet, deoarece previne creşterea rapidă a nivelului de zahăr în sânge. Năutul, totodată, are în compoziţia sa şi triptofan, substanţă benefică persoanelor care suferă de tulburări de somn. Năutul este recomandat în infecţii ale căilor urinare, litiază urinară, paraziţi intestinali, astenie, oboseală fizică şi psihică, convalescenţă. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii