Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infecția cu Virusul Papilloma Uman, tot mai răspândită. Unu din cinci bărbați, infectat cu HPV cancerigen

ro

07 Sep, 2023 09:49 1001 Marime text
foto: Pixabay Vești triste la capitolul sănătate!

La nivel mondial, unu din trei bărbați este infectat cu cel puțin un tip de HPV genital și unul din cinci bărbați de peste 15 ani are un tip de virus HPV oncogen.

Iată ce spune studiul publicat în numărul din septembrie al revistei medicale „The Lancet Global Health“

În studiul publicat în numărul din septembrie al revistei medicale „The Lancet Global Health“. Infecția cu virusul Papilloma uman (HPV) este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, pe plan global. Chiar dacă, de multe ori, această infecție nu dă simptome nici la bărbați, nici la femei, unele tulpini ale virusului pot fi asociate cu un risc sporit de cancere. Deși se vorbește mai des despre cancerele feminine asociate cu virusul, nici bărbații nu sunt ocoliți de complicații grave ale unei infecții cu Papilloma uman. Printre ele: cancerul de testicule sau de penis.

„Acest studiu global privind prevalenţa infecţiei genitale cu HPV în rândul bărbaţilor confirmă cât de răspândită este infecţia cu HPV“, a declarat dr. Meg Doherty, director al programelor globale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru HIV, hepatită şi infecţii cu transmitere sexuală.

Despre Papilomavirusul uman 

Virusul papiloma uman (HPV = human papillomavirus) este un virus papilloma care infectează epiderma și membranele mucoase ale omului. HPV poate duce la cancer de cervix, vulvă, vagin, și anus la femei. La bărbați, poate duce la cancer de anus și penis.

Caile de transmitere sunt contactul direct(sexual) si indirect(sex oral, toalete publice).

Aproximativ 130 de tipuri de HPV au fost identificate. Unele tipuri de HPV pot cauza negi, dar aceste tipuri nu pot cauza cancer. Alte tipuri pot cauza cancer, dar aceste tipuri nu pot cauza negi. Alte tipuri nu produc simptome și sunt nevătămătoare. Majoritatea oamenilor infectați cu HPV nu știu că sunt infectați.

HPV afectează doar oamenii.

HPV este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectați cu ea la un anumit moment din viață. În 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, și 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial. Circa 85% din acestea au survenit în țările mai slab dezvoltate, cu venituri medii și mici per capita.


Citește și:

Ministerul Sănătății. Vaccinul anti-HPV este disponibil la medicii de familie și la Direcțiile de Sănătate Publică
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii