Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Importanţa medicinală a năpraznicului

ro

29 Apr, 2015 14:03 1409 Marime text
Năpraznicul este o plantă erbacee mică, cu miros neplăcut, din familia Geraniaceae, care creşte prin păduri, în locuri umede şi umbroase. Năpraznicul are flori purpurii şi în scop medicinal se foloseşte întreaga plantă, care se recoltează în perioada înfloririi. Extractul de năpraznic este folosit pentru tratarea bolilor renale. Această plantă are efecte hemostatice, diuretice, depurative, tonifiante, emoliente şi antiseptice.
 
Năpraznicul este utilizat extern, în caz de inflamaţii ale conjunctivei, dureri faciale, de dinţi sau de gât, iar intern, în afecţiuni precum febră şi gută. Decoctul de năpraznic se foloseşte în dureri reumatice, junghiuri, dar şi pentru oprirea sângerărilor. În medicina tradiţională, a fost folosit în tratamentul contuziilor drept astringent şi antidiareic.
 
De asemenea, năpraznicul este recomandat şi în oprirea sângerărilor de orice fel (nazale, intestinale), în tulburările funcţiei ficatului şi ale vezicii biliare. În acelaşi timp, această plantă se întrebuinţează pentru pansarea diverselor răni şi ulceraţii, pentru zonele inflamate şi dureroase, în fistule şi boli de piele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii